Ontdek de Doolman

Bij de Doolman, eeuwenoude weel hartje Zak van Zuid-Beveland vindt u onze weelderige tuin. Naast deze met knotwilgen en populieren omzoomde waterpartij, vormen akkers, weilanden en bloemendijken het decor.

Het is een te mooi decor om weg te stoppen achter heggen en hagen. Daarom is onze tuin maar beperkt afgescheiden. De uitdaging voor ons (Jopie Koens, tuinier, Ton Altena, architect) was om een tuin te ontwerpen met een vloeiende aansluiting op de omgeving en tegelijkertijd ook de aandacht te vestigen op wat er op ons erf groeit en bloeit.

Dat mensen heel snel over de tuin heen kijken naar al het fraais in de omgeving vinden we overigens prima. Wij voelen ons af en toe een beetje de kers op de taart. Je zou ons perceel (1.250 vierkante meter) een kleine grote tuin kunnen noemen, het is maar hoe je kijkt.

 

Wij wilden een tuin hebben die het gehele jaar door interessant is met veel variatie in blad, kleur, structuur en silhouet. In het voorjaar tulpen, sneeuwklokken en vergeet-mij-nietjes. In de zomer de bloeiende hotborder: geel, oranje en rood. In de herfst de prachtige kleuren van de beukenhagen en de geel verkleurende grassen, alles uitmondend in een gestileerd winterbeeld.

Om aansluiting te krijgen met het omringende landschap zijn verschillende lage hagen aangeplant: veldesdoorn, buxus, beuk en taxus in een strak raster zoals je dat in het nabijgelegen, aloude heggengebied ook ziet.

De tuin is door paden opgeknipt in borders. De paden, van basaltsplit, zijn recht en strak als verwijzing naar het verkavelingsprincipe van het heggengebied. Ook sluiten de paden hierdoor goed aan op de strakke belijning van het huis. Het past allemaal bij de eigentijdse harmonie met de omliggende natuur die we zochten.

 

De beplanting is door Jopie uitgezocht. Ze heeft combinaties gemaakt zodat er heel het jaar door bloeiende en interessante planten te zien zijn in de tuin. De planten zijn in grotere groepen los over de borders verdeeld maar wel op kleur en structuur gesorteerd.

 

  • De straatzijde (oost) is onze voortuin, deze is paars/ roze/ blauw met veel grassen zoals molinea, panicum en miscanthus voor zowel de aansluiting op het landschap alsook voor de privacy.
  • De hotborder in het verlengde van ons huis is onze zuid-tuin. Rood/ oranje/ geel. Knallende kleuren waar je vrolijk van wordt.
  • De west border sluit aan op de sloot en het daarachterliggende land van de boer. Lila/grijs met veel grassen en taxus als windvanger.
  • De noordzijde van ons perceel is de groenten- en kruidentuin met een klein kasje en fruitkooi. Het meeste groeit in verhoogde, gemetselde bakken; het gemak dient de mens. Eén bak is voor de kruiden, de andere bakken zijn voor de groenten en soms als opslagruimte/ strafhoekje / kweekplek voor de plantjes.